18. tammikuuta 2015

Harry Potter -elokuvien kuvausstudioilla

Lontoon-matkallani syksyllä 2013 kävin jokaisen Harry Potter -fanin unelmakohteessa eli Harry Potter Studio Tourilla. Olen ollut ala-asteelta asti suuri HP-kirjojen ystävä. Elokuvia en pidä ihan yhtä korkeassa arvossa, mutta olen katsonut nekin moneen kertaan. Varsinkin Kuoleman varjelusten kaksiosainen filmatisointi on mielestäni onnistunut. Elokuvista huokuu sama taianomaisuus kuin kirjoista. Siksi aloin haaveilla matkasta elokuvien kuvausstudioille heti, kun kuulin, että ne avataan yleisölle. 

Perheeestäni myös sisarukseni ja äitini fanittavat Pottereita. Kun äiti ehdotti minulle, että lähtisimme hänen ja veljeni kanssa johonkin lyhyelle lomalle, oli Lontoo helppo valinta. Ei tarvinnut monta kertaa mainita Studio Touria, kun myös he innostuivat ajatuksesta päästä kävelemään Harry Potter -elokuvien lavasteissa. Ostimme liput ennakkoon netistä. Ilmeisesti niitä ei edes myydä itse studioilla, vaan kaikkien täytyy ostaa liput ennakkoon. Nyt vuonna 2015 aikuisen lipun hinta näyttää olevan 31 puntaa, ja muistaakseni se oli reilu vuosi sitten aika samaa luokkaa. Tulostimme kotona varausvahvistuksen ja varsinaiset liput sai tulostettua studioilla automaatista lukemalla varausvahvistuksen viivakoodin.

Studio Tour sijaitsee Leavesdenissa, parikymmentä kilometriä Lontoon keskustasta. Paikalle pääsee julkisilla kulkuneuvoilla. Laitan tekstin loppuun tarkemmat ohjeet perille löytämiseen. 

Studiorakennuksen, tai oikeastaan rakennusten, sisälle päästyämme tulimme ensin aulaan, jonka laidoilta löytyy kahvila, myymälä ja WC:itä. Teimme jo ennen kierrokselle menemistä pienen katsauksen fanitavaramyymälän tarjontaan. Myynnissä on jos minkälaista fanituotetta HP-kirjoista taikasauvoihin, kaulahuiveihin ja Bertie Bottin joka maun rakeisiin. Emme viitsineet ostaa mitään tässä vaiheessa, joten siirryimme jonottamaan sisäänpääsyä kierrokselle. Jonotusalueen vieressä on Harryn asumus portaiden alla.

Kaappi portaiden alla

Jonotusta kestikin sitten yli puoli tuntia. Vierailijoita otettiin tietty määrä kerrallaan pieneen saliin, jonka seinällä on valkokangas. Meille näytettiin muutaman minuutin videotervehdys elokuvan tekijöiltä, minkä jälkeen pääsimme Suuren salin ovista sisään. Aluetta saa tässä vaiheessa lähteä kulkemaan omassa tahdissa, vain videotervehdys katsotaan ohjatusti.

Edessä oli huima kierros Pottereiden lavasteissa. Esillä on puvustusta, yksittäisiä esineitä, laajempia esinekokoelmia ja jopa kokonaisia huoneita, kuten Rohkelikon oleskeluhuone, Dumbledoren kanslia, Hagridin mökki ja Pimennon työhuone. Esineitä löytyy viisasten kivestä ajatuseulaan ja kolmivelhopokaaliin. 

Joulutanssiaisten pukuja
Salaisuuksien kammion ovi
Rohkelikon oleskeluhuone

Osa kierroksesta kuljetaan ulkona, missä ovat näytillä esimerkiksi Dursleyn talo, kolmikerroksinen Poimittaislinjan bussi ja Valedron hautakivi.

Valedron hauta

Ulkona on myös kahvio-kioski, josta saa kahvia, teetä ja kaakaota, mutta myös kermakaljaa. Pakkohan meidän oli hakea veljeni kanssa mukillinen kermakaljaa. Hinnat olivat turistien rahastamiseksi korkeat, joten otimme vain yhden mukillisen puoliksi. Se osoittautui hyväksi valinnaksi, sillä juoma oli niin makeaa, että tällaisetkin sokerihiiret kuin minä ja veljeni saimme vain vaivoin juoduksi yhdessä mukillisen loppuun.

Kermakalja

Ulkona kuljetun osuuden jälkeen siirrytään takaisin sisälle, jossa seuraavana on taikamaailman hahmoja, mm. vahanukkeja velhoista ja noidista sekä muita Harry Potterin maailman olentoja, kuten maahisia, kotitonttuja ja vedenväkeä. Näiden jälkeen on Viistokuja vain hieman todellista kokoaan pienempänä.

Weasleyn Welhowitsit

Kierroksen lopussa on pienoismalli Tylypahkan linnasta ja sen tiluksista. Kävijät kulkevat loivia portaita alas kiertäen koko pienoismallin ja nähden näin Tylypahkan joka suunnasta.

Tylypahka

Linna on uskomattoman yksityiskohtainen. Aivan upea. Tuollaisen kun saisi (hieman pienempänä versiona) omaan olohuoneeseen.

Kierros päättyy fanitavarakauppaan. Näin jokainen vieras pakotetaan kulkemaan sen läpi ja altistumaan houkutuksille ostaa jotain kotiin viemisiksi. Niin mekin sorruimme. Minä ostin itselleni vihreän topin luihuisen vaakunalla. Sitä on muuten tullut oikeasti käytettyä paljon, joten eivät olleet hukkaan heitettyjä ne punnat. 

Tykkäsin todella paljon kierroksesta elokuvastudioilla ja voisin mennä sinne toistekin. Nähtävää oli niin paljon, että varmasti käynnistä saisi jotain uutta irti toisellakin kerralla. Voin ilomielin suositella Studio Touria Harry Potter -elokuvista kiinnostuneille. Tähän loppuun kirjoitan vielä ohjeet, miten Leavesdeniin pääsee.

Miten löydän perille?

Lontoon keskustasta pääsee studioille julkisilla kulkuvälineillä. Hankkiudu ensin Eustonin rautatieasemalle ja hyppää sieltä junaan, joka pysähtyy Watford Junctionissa. Kannattaa valita juna, joka ei pysähdy ihan kaikilla pienillä väliasemilla, koska silloin matkaan kuluu enemmän aikaa. Vain isoimmilla asemilla pysähtyvillä junilla matkaan Eustonilta Watfordiin kuluu parikymmentä minuuttia. Watford Junctionissa mene ulos asemarakennuksen etuovesta. Ulkopuolella on bussipysäkkejä, joista pysäkiltä 4 menee oma bussi Leavesdenin studioille. Bussin tunnistaa helposti, sillä sen kyljet on maalattu Potter-aiheisiksi. Yhdensuuntainen lippu maksaa 1,5 puntaa, edestakainen 2 puntaa. Säilytä meno-paluulippu paluumatkaa varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti